Dag 1a - 25 mei
Succes in het leven kan gedefinieerd worden door op het juiste moment op de juiste plaats te zijn. Sommigen hebben daar een neus voor. Vooral politici blinken hierin uit. Maar ik dwaal af.
De Duitsers hadden al lang voor de oorlog generaal Schlieffen een plan laten maken voor het geval dat. Dit Schlieffen-plan blonk uit in eenvoud. Het idee was met een snelle, omtrekkende beweging dwars door het neutrale (!) België te trekken (want het Franse leger lag aan de Frans-Duitse grens), en passant de belangrijke havens van Antwerpen en Calais in te nemen en dan zo Parijs onder de voet te lopen.
Vervolgens zouden de dappere Duitse soldaten op de trein worden gezet om Rusland aan te vallen. Schlieffen ging ervan uit dat de Russen, met hun grote land en gebrekkige infrastructuur, wel acht weken nodig zouden hebben om te mobiliseren. Dat gaf hem voldoende tijd om Frankrijk op de knieën te krijgen. Dacht ie.
Maar hij had buiten de waard gerekend of liever gezegd buiten iemand die bij de waard te gast was. Schippersknecht Hendrik Geeraert lustte wel een pintje. Tijd zat ook, want er werd nauwelijks gevaren door de oorlog. Zo kwam het dat Hendrik in de kroeg zat naast de sluis van de Noordvaart toen het leger iemand zocht die de sluizen kon bedienen.
Hendrik had daar verstand van en samen met kapitein Umé zette hij de sluizen open waardoor het hele gebied tussen Nieuwpoort en Diksmuide onder water kwam te staan. Het kniediepe water bleek een hindernis die het Duitse leger niet kon overwinnen en zo werd de spoordijk tuusen Nieuwpoort en Diksmuide het toneel van een vier jaar bijna onbeweeglijk front. En dat allemaal door een generaal die buiten de waard had gerekend...
En Hendrik Geeraert? Die werd na de oorlog benoemd tot sluismeester. De juiste man op de juiste plek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten