Dag 2 -dinsdag 26 mei; rondje Ieper gefietst met Atje (35 km/ totaal 89 km). Daarna in Ieper het museum In Flanders Fields bezocht.
Fritz Haber was goed in z'n vak. Niet zomaar een beetje, maar écht goed. Deze Joodse scheikundige was in 1868 geboren in Silezië. In 1915 voegde hij zich bij de Duitse troepen in de Vlaamse Westhoek waar de oorlog sinds het openzetten van de sluizen door Hendrik Geeraert al een jaar vastgelopen was in een loopgravenfront.
Fritz Haber deed de legerleiding een gedurfd voorstel: hij had al een tijdje proeven gedaan met chloorgas. Hij was ervan overtuigd dat hij nu het juiste mengsel te pakken had: mensen en dieren die het inademden stierven binnen enkele minuten onder helse pijnen.
Ondanks internationale verdagen die het gebruik van stikgassen verboden, ging de Duitse legerleiding akkoord met Habers voorstel.
Gespecialiseerde Duitse troepen groeven gifgascylinders in op het slagveld en in de vroege avond van 22 april 1915 werden deze simultaan geopend. Meer dan 150 ton chloorgas dreef het slagveld op.
De Franse soldaten hadden geen schijn van kans. Ze lagen in de loopgraven bij Steenstrate, een gehucht een boogscheut verwijderd van Ieper.Totaal verbijsterd zagen ze hun makkers snakken naar adem en dood neerstorten tot ze zelf niets meer zagen vanwege hun brandende ogen en op hun beurt stierven.
Fritz Haber werd na deze Tweede Slag om Ieper prompt benoemd tot Hauptman en kreeg het IIzeren Kruis uitgereikt vanwege zijn grote verdiensten. Zijn vrouw, die pacifiste was, pleegde zelfmoord met zijn dienstwapen.
Drie jaar later, in 1918, ontving Fritz Haber de Nobelprijs voor Chemie omdat hij inmiddels een grote bijdrage had geleverd aan de ontwikkeling van kunstmest.
Precies 25 jaar later werd in een villa aan de Wannsee bij Berlijn het besluit genomen tot de Endlösung van het Jodenvraagstuk. Met gifgas. Ja, Fritz Haber was écht goed in z'n vak.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten