Dag 3b - 27 mei
Ergens in de Vlaamse velden tegen de Franse grens diende in 1914 een jonge Duitse soldaat uit München. Eigenlijk kwam hij uit Oostenrijk, maar door een listig bedrog bij de burgerlijke stand was hij nu officieel Duits staatsburger. Hij liet er geen gras over groeien en meldde zich direct aan als vrijwilliger in het leger van der Kaiser.
Samen met zijn compagnie werd hij eerst naar de Somme en daarna naar België gestuurd. Eigenlijk was het een onopvallend type. Hij praatte graag en veel over politiek, was dol op het hondje van de compagnie en deed uitstekend werk als koerier. Dat was stukken minder gevaarlijk dan dienst doen in de loopgraven overigens. Verder tekende hij graag. Vrienden had hij eigenlijk niet. Het was een beetje een Einzelgänger.
Hij had wel de pech om op het verkeerde moment op de verkeerde plaats te zijn. Op 7 juni 1917 ontploften er onder de Duitse posities bij Mesen 19 mijnen die daar door de Tommy's in tunnels waren gelegd. Tientallen Duitse soldaten kwamen om het leven. In de daaropvolgende strijd bleef zowat geen steen op de andere van het nabijgelegen dorpje Mesen.
De Duitse soldaten werden aangemoedigd foto's van het slagveld te maken. Engelse soldaten was dit verboden. Onze jonge soldaat uit München was gewond geraakt bij deze aanval. Hij had geen fototoestel maar maakte een aquarel van de zwaar verwoeste kerk in Mesen. Het origineel hangt nu in het Poesjkin museum in Moskou. Een kopie hangt in het bijzonder aardige streekmuseum te Mesen.
Niet ver van Mesen, in de Engelse sector, diende op datzelfde moment een jonge Britse dandy met een voorliefde voor politiek en sigaren. 23 jaar later zouden beide mannen opnieuw tegenover elkaar komen te staan. Winston Churchill als leider van de Britse troepen en de aquarellist uit München als de onbetwiste Führer van de Duitse nazi-troepen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten