woensdag 3 juni 2015

Arme Antoinette

Dag 9d - 2 juni

In 1755 werd in Wenen aan het Habsburgse hof een klein prinsesje geboren. Ze heette Marie-Antoinette en was de jongste van 13 broers en zussen.

Toen Oostenrijk een paar jaar later vredesonderhandelingen  sloot met haar grootste vijand, Frankrijk, werden deze bezegeld door een huwelijk tussen de Franse kroonprins, de dauphin, en Marie-Antoinette. Beide jongelui hadden elkaar nog nooit eerder gezien toen Antoinette in 1770 haar entree maakte aan het Franse hof. Ze was vijftien jaar oud.

In de jaren die volgden, schonk ze Louis xvi vier kinderen waarvan er twee jong stierven. In feite was deze jonge vrouw een speelbal van het Franse hof. Ze werd gehaat vanwege haar afkomst en benijd vanwege haar positie. Misschien wel als reactie op deze situatie gaf ze zoveel geld uit aan kleding en juwelen dat ze de bijnaam 'madame déficit' kreeg, de mevrouw met de schulden.

Maar hoe had ze, zonder goede opleiding en zonder steun van haar omgeving, anders kunnen weten? Ik vermoed dat ze diep in haar hart altijd het kleine meisje is gebleven wat ze was bij aankomst. Zo had ze bij een van haar kastelen een dorpje waar ze herderinnetje kon spelen. Iets wat overigens meer adellijke dames hadden.

Toen de situatie in het land spannender werd, werd Marie-Antoinette onderwerp van perfide kwaadsprekerij. Zo werd van haar beweerd dat ze gezegd zou hebben, toen ze hoorde van de honger onder het volk: 'Als ze geen brood hebben, laten ze dan cake eten.' Dit verhaal is zo goed als zeker gelogen maar geeft een indruk van hoe mensen over haar praatten.

Later werd ze zelfs beschuldigd van incest met haar zoontje en een lesbische verhouding met haar hofdame.

Ze had geen schijn van kans. Na de veroordeling van Louis xvi in een schijnproces en zijn executie werd ook  Marie-Antoinette aan een schijnproces onderworpen en ter dood veroordeeld.

Voor haar dood kreeg ze een priester toegewezen. Ze wilde niet met hem praten 'Ik heb geen tranen meer,' liet ze hem weten. Als extra vernedering werd ze per mestkar naar de executieplaats gebracht. Half Parijs was uitgelopen om haar te zien jammeren. Ze uitte geen klacht.

Na haar executie doopten tal van toeschouwers hun armsmouwen in haar bloed. Ze werd begraven in een anoniem graf met haar hoofd tussen haar benen. Ze is 38 jaar oud geworden.

Arme Antoinette.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten